Majonezy

Jak wykorzystywać majonez w daniach?

Do dziś nie wiadomo, komu zawdzięczamy stworzenie majonezu, wszak ten prosty sos powstaje z powszechnie dostępnych składników, czyli żółtek jaj, oliwy lub innego oleju oraz emulgatora w postaci soku z cytryny, czy octu. Wiadomo jednak, że jest on charakterystyczny dla krajów Basenu Morza Śródziemnego, w tym Francji, za sprawą księcia Richelieu, Louisa François Armand du Plessis, dzięki czemu francuski majonez jest do dzisiaj uważany za wyborny przysmak najwyższej klasy. W Polsce chętnie spożywamy taki emulgowany sos z kanapkami, jajkami ugotowanymi na twardo, ale także w sałatkach.

Majonez we francuskiej kuchni odgrywa ogromną rolę, gdyż jest składnikiem większości wytwornych dań, jak i bazą wielu sosów. Niezwykle popularny we Francji jest majonez wzbogacony o dodatek musztardy Dijon, zwany mayonnaise à la moutarde de Dijon, który charakteryzuje znacznie ostrzejszy, ale także i głębszy smak. Majonez francuski to podstawa wielu przysmaków, w tym:

  • Sałatki nicejskiej, gdzie majonez oraz twardy ser dojrzewający tworzą gesty sos mieszany z pokrojoną z grubsza sałatą rzymską, a następnie z dodatkiem tuńczyka, oliwek, pomidorów i ugotowanych na twardo jajek. Tak przygotowany sos na bazie francuskiego majonezu spina klamrą aromaty wszystkich składników.
  • Ten prosty, ale wyborny sos stosowany jest do przyrządzania croque monsieur, gdzie kromki chleba smaruje się majonezem, a do środka umieszcza się półtwardy ser dojrzewający i plastry szynki. Majonez tworzy dodatkową warstwę smaków i pozwala stworzyć chrupiącą skórkę po grillowaniu chleba.
  • Co ciekawe, majonez nadaje się także do podawania z frytkami. Takie połączenie cieszy się ogromną popularnością w Belgii, ale sięga po nie także wielu Francuzów.
  • Majonez francuski jest bazą dla sosów podawanych na zimno: gribiche z dodatkiem posiekanych jajek i ziół oraz tartare z kaparami, ogórkami kiszonymi i ziołami.

Czy majonez jest kaloryczny?

Wiele osób poszukuje informacji na temat majonezu a odchudzania, ten sos jest bowiem dosyć kaloryczny. Według szacunków jedna łyżka majonezu (około 15 g) ma 105 kcal, co porównywalne jest z kalorycznością oliwy z oliwek (120 kcal) i masła (100 kcal). Taka kaloryczność wynika z faktu, że według klasycznego przepisu, do stworzenia majonezu wykorzystuje się dobrą oliwę extra virgin, ale także żółtko jaj, które dodatkowo podbijają całkowitą kaloryczność. Warto zatem rozważnie podchodzić do kwestii spożywania tego sosu, wykorzystując je do podbicia smaku wyjątkowych potraw, jak na przykład grillowane kanapki, o czym wspomnieliśmy powyżej.

Wysokiej jakości majonez BIO znajdziesz w ofercie sklepu internetowego Jaka Oliwa

Wybór majonezu BIO zapewnia najwyższą jakość przygotowywanych dań. W naszej ofercie konsumenci znajdą wyborny majonez z algami Kombu Royal, które uprawiane są u wybrzeży Finistère, zaliczanego do obszaru Natura 2000. Dodatek alg sprawia, że ten majonez francuski jest znacznie lżejszy, a także zdecydowanie zdrowszy. Zachęcamy także do zapoznania się z ofertą innych produktów z naszej oferty – szynek dojrzewających Serrano, czy wyśmienitych sardynek w puszce.