Oliwa z oliwek extra virgin

Co znaczy oliwa extra virgin?

Oliwa extra virgin, określana także,jako olio di oliva extra vergine, to tłuszcz roślinny pochodzący z pierwszego tłoczenia. Oznacza to, że nie zostaje poddany żadnym procesom chemicznym. Mamy tu do czynienia ze stuprocentowym sokiem z oliwek. To, co warto podkreślić to fakt, że aby uzyskać takie oznaczenie, oliwa musi cechować się kwasowością, która nie może przekraczać 0,8%. Tę określa się podczas badań laboratoryjnych, w których skład wchodzi analiza fizyko-chemiczna, chociaż wpływ na decyzję ma też panel testerski, który sprawdza ją pod kątem organoleptycznym.

Jaka jest najlepsza oliwa extra virgin?

Jak już wyjaśniliśmy, oliwa z oliwek extra virgin charakteryzuje się kwasowością nieprzekraczającą 0,8%. Trzeba jednak podkreślić, że najlepszej jakości produkty nie przekraczają 0,3%. To produkty z najwyższej półki, które cieszą się największym uznaniem znawców. Niektóre mogą odznaczać się kwasowością wynoszącą nawet 0,2%, czy 0,1%. Wówczas mamy do czynienia z oliwą premium extra virgin, której smak zachwyci każdego smakosza.

Czy oliwa z oliwek extra virgin jest zdrowa?

Warto wiedzieć, że oliwa z oliwek extra virgin to produkt najwyższej klasy, który obfituje w witaminy.Najważniejszą z nich jest α-tokoferol, czyli witamina E będąca skutecznym antyoksydantem, chroniącym komórki przed działaniem wolnych rodników. Oprócz niej w oliwie znajduje się też witamina A i D. Dwie pierwsze z wymienionych, dzięki temu, że występują wspólnie, zapewniają dobrą kondycję skóry i włosów. Co więcej, komplet wartości zdrowotnych jest szczególnie potrzebny kobietom w ciąży, co potwierdzają badania naukowe. Wskazuje się, że dzieci, których matki w stanie brzemiennym spożywały oliwę extra virgin, rozwijają się lepiej pod względem wzrostu, wagi, zachowania i sprawności psychosomatycznej. Warto dodać, że oliwa jest także bogata w potas, cynk, wapń, magnez oraz żelazo.

Co to znaczy oliwa z pierwszego tłoczenia?

Oliwa z pierwszego tłoczenia powstaje poprzez wykorzystanie wyłącznie procesów mechanicznych. Innym określeniem jest oliwa extra virgin. To, co liczy się podczas klasyfikacji to przede wszystkim wspomniana już kwasowość, ale też stopień nasycenia tlenem, ilość estrów oraz wilgotność. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że najlepszej jakości oliwy z oliwek przechodzą wiele testów, które pozwalają na przypisanie ich do danej kategorii. Oprócz wymienionej wcześniej extra virgin możemy mówić też o typie virgin, lampante oraz oliwie rafinowanej i wytwarzanej z wytłoczyn oliwek, zwanej także sansa, czy pomace.

Do czego oliwa z pierwszego tłoczenia?

Oliwę z pierwszego tłoczenia można z powodzeniem stosować, jako dodatek do sałatek, warzyw gotowanych lub duszonych oraz potraw z makaronem i ryżem. To bardzo popularny i szeroko ceniony składnik w kuchni. Dzieje się tak głównie ze względu na walory zdrowotne i smakowe. Produkt z pierwszego tłoczenia to taki, który charakteryzuje się odpowiednią kwasowością i bogactwem smaku, co oznacza, że wspaniale uzupełnia wszelkie potrawy, do których niezbędny jest tłuszcz, na przykład w formie dressingu.

Co to jest rafinacja oliwy?

Proces rafinacji oliwy polega na oczyszczeniu, wynikającym z podgrzania oliwy lampante do wysokich temperatur i ewentualnym dodaniu rozpuszczalników chemicznych. Drugi krok jest opcjonalny, natomiast jego zadaniem jest pozbawienie koloru, smaku oraz wszelkich witamin i polifenoli. Wówczas produkt staje się neutralny, jednak dla jego uszlachetnienia miesza się go często z typem virgin lub extra virgin.

Jaka jest najlepsza odmiana oliwek do produkcji oliwy z pierwszego tłoczenia?

Hiszpania jest topowym producentem wysokiej klasy oliwy z pierwszego tłoczenia. Ciekawostką jest fakt, iż za niemal 80 procent produkcji tego płynnego złota odpowiada region Andaluzji na południu Hiszpanii. To właśnie tam produkowana jest oliwa extra virgin tłoczona na zimno dostępna w ofercie naszego sklepu internetowego. Prawdopodobnie najstarszym historycznie miejscem produkcji andaluzyjskiej oliwy z pierwszego tłoczenia jest jedna z prowincji, czyli Jaén, która uważana jest za hiszpańską stolicę oliwy. W tym rejonie kraju produkuje się doskonałą w smaku oliwę o lekko gorzkawym posmaku, ale z wyczuwalną nutą owocową. Otrzymywane produkty mają wysoką zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach z grupy A, D, E, K, dzięki czemu wzbogacają dania o wytworny aromat, a naszą dietę o składniki biologicznie czynne, pozwalające utrzymać organizm w doskonałym zdrowiu przez długie lata. W Andaluzji kwitnie „turystyka oliwna”, gdzie spróbować można oliw z pierwszego tłoczenia metodą na zimno, zwłaszcza z najlepszych odmian, takich jak:

  • Manzanilla, która wyróżnia się owocowym smakiem z wyczuwalną nutą jabłek, bananów, a także migdałów.
  • Arbequina o smaku łączącym zielone migdały oraz pomidory. To jedna z tradycyjnych odmian owoców drzew oliwnych.
  • W rejonie La Rioja produkowana jest oliwa z odmian Arbequina, Hojiblanca oraz Picual, które mają bogaty aromat z lekko gorzkawą nutą, co sprawdza się w podkręcaniu smaku dań.

Jak wygląda tłoczenie oliwek na zimno?

Oliwa tłoczona na zimno zawdzięcza swój smak oraz właściwości prozdrowotne nie tylko odpowiednim metodom oraz czasowi zbiorów. Kluczem jest kolejny etap obróbki owoców, czyli ich tłoczenie. Oliwa extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia sugeruje sposób produkcji – całość procesu według „złotej zasady” powinna odbyć się do czterech godzin od momentu zerwania owoców, ponieważ zachowują one wtedy wszelkie walory aromatyczne oraz właściwości prozdrowotne.

Podlegają one szczegółowemu sortowaniu, ponieważ zepsute owoce mogą powodować szybkie psucie się oliwy, która ponadto w ten sposób zyska niezbyt przyjemny smak.

Na początku owoce myje się w zimnej wodzie, a następie tłoczy na zimno na przykład w kamiennych kołach, ale także z użyciem nowoczesnego sprzętu, wykonanego ze stali nierdzewnej. W rezultacie otrzymuje się dosyć gęsty płyn w kolorze jasnej zieleni.

W dalszym etapie prowadzi się wirowanie otrzymanego płynu, dzięki czemu oddziela się frakcja wodna od oleistej – oba te procesy prowadzone są w ścisłych warunkach niskiej temperatury, aby oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zachowała pełnię swoich wartości odżywczych.

Wartości odżywcze oliwy z pierwszego tłoczenia

Oliwa z oliwek tłoczona na zimno jak każdy produkt spożywczy ma ściśle sprecyzowany skład – na 100 mililitrów tego płynnego złota przypadają 92 gramy tłuszczów, z czego 14 gramów to kwasy tłuszczowe nasycone – pozostała wartość odnosi się do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych wykazujących pozytywne działanie na stan naszego zdrowia. W tym przypadku nie określimy jednak zawartości węglowodanów, błonnika pokarmowego, białek oraz soli ze względu na specyfikę produktu, który jest tłuszczem. Ponadto w składzie dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia obecnych jest ponad 20 mg witaminy E, zwanej „witaminą piękna”, a także 25 mg polifenoli, które chronią komórki naszego organizmu przed stresem oksydacyjnym, opóźniając tym samym procesy starzenia oraz działając antynowotworowo.

Sprawdź także inne produkty z naszej oferty:

- Oliwa z oliwek do smażenia i sałatek

- Hiszpańska oliwa z oliwek

- Oliwa z oliwek do picia

- Sardynki w oliwie z oliwek

- Hiszpańskie chorizo