Oliwa z oliwek extra virgin

Co znaczy oliwa extra virgin?

Oliwa extra virgin, określana także,jako olio di oliva extra vergine, to tłuszcz roślinny pochodzący z pierwszego tłoczenia. Oznacza to, że nie zostaje poddany żadnym procesom chemicznym. Mamy tu do czynienia ze stuprocentowym sokiem z oliwek. To, co warto podkreślić to fakt, że aby uzyskać takie oznaczenie, oliwa musi cechować się kwasowością, która nie może przekraczać 0,8%. Tę określa się podczas badań laboratoryjnych, w których skład wchodzi analiza fizyko-chemiczna, chociaż wpływ na decyzję ma też panel testerski, który sprawdza ją pod kątem organoleptycznym.

Jaka jest najlepsza oliwa extra virgin?

Jak już wyjaśniliśmy, oliwa z oliwek extra virgin charakteryzuje się kwasowością nieprzekraczającą 0,8%. Trzeba jednak podkreślić, że najlepszej jakości produkty nie przekraczają 0,3%. To produkty z najwyższej półki, które cieszą się największym uznaniem znawców. Niektóre mogą odznaczać się kwasowością wynoszącą nawet 0,2%, czy 0,1%. Wówczas mamy do czynienia z oliwą premium extra virgin, której smak zachwyci każdego smakosza.

Czy oliwa z oliwek extra virgin jest zdrowa?

Warto wiedzieć, że oliwa z oliwek extra virgin to produkt najwyższej klasy, który obfituje w witaminy.Najważniejszą z nich jest α-tokoferol, czyli witamina E będąca skutecznym antyoksydantem, chroniącym komórki przed działaniem wolnych rodników. Oprócz niej w oliwie znajduje się też witamina A i D. Dwie pierwsze z wymienionych, dzięki temu, że występują wspólnie, zapewniają dobrą kondycję skóry i włosów. Co więcej, komplet wartości zdrowotnych jest szczególnie potrzebny kobietom w ciąży, co potwierdzają badania naukowe. Wskazuje się, że dzieci, których matki w stanie brzemiennym spożywały oliwę extra virgin, rozwijają się lepiej pod względem wzrostu, wagi, zachowania i sprawności psychosomatycznej. Warto dodać, że oliwa jest także bogata w potas, cynk, wapń, magnez oraz żelazo.

Co to znaczy oliwa z pierwszego tłoczenia?

Oliwa z pierwszego tłoczenia powstaje poprzez wykorzystanie wyłącznie procesów mechanicznych. Innym określeniem jest oliwa extra virgin. To, co liczy się podczas klasyfikacji to przede wszystkim wspomniana już kwasowość, ale też stopień nasycenia tlenem, ilość estrów oraz wilgotność. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że najlepszej jakości oliwy z oliwek przechodzą wiele testów, które pozwalają na przypisanie ich do danej kategorii. Oprócz wymienionej wcześniej extra virgin możemy mówić też o typie virgin, lampante oraz oliwie rafinowanej i wytwarzanej z wytłoczyn oliwek, zwanej także sansa, czy pomace.

Do czego oliwa z pierwszego tłoczenia?

Oliwę z pierwszego tłoczenia można z powodzeniem stosować, jako dodatek do sałatek, warzyw gotowanych lub duszonych oraz potraw z makaronem i ryżem. To bardzo popularny i szeroko ceniony składnik w kuchni. Dzieje się tak głównie ze względu na walory zdrowotne i smakowe. Produkt z pierwszego tłoczenia to taki, który charakteryzuje się odpowiednią kwasowością i bogactwem smaku, co oznacza, że wspaniale uzupełnia wszelkie potrawy, do których niezbędny jest tłuszcz, na przykład w formie dressingu.

Co to jest rafinacja oliwy?

Proces rafinacji oliwy polega na oczyszczeniu, wynikającym z podgrzania oliwy lampante do wysokich temperatur i ewentualnym dodaniu rozpuszczalników chemicznych. Drugi krok jest opcjonalny, natomiast jego zadaniem jest pozbawienie koloru, smaku oraz wszelkich witamin i polifenoli. Wówczas produkt staje się neutralny, jednak dla jego uszlachetnienia miesza się go często z typem virgin lub extra virgin.

Sprawdź także inne produkty z naszej oferty:

- Oliwa z oliwek do smażenia i sałatek

- Hiszpańska oliwa z oliwek

- Oliwa z oliwek do picia

- Sardynki w oliwie z oliwek

- Hiszpańskie chorizo