Oliwy do gastronomii
Postaw na oliwy do restauracji od renomowanych producentów
Oliwa stosowana w gastronomii ma niezwykle istotne znaczenie dla smaku oraz aromatu przyrządzanych dań, co w bezpośredni sposób przekłada się na wyrabianie renomy przez lokal.
Ponadto wysokiej jakości oliwa z oliwek do restauracji sprawia, że przyrządzane przysmaki zyskują dodatkowo wiele substancji odżywczych, dzięki czemu dania są nie tylko wyborne, ale także zdrowe.
Nie ulega wątpliwości, że w kwestii wyboru tego płynnego złota do lokalu gastronomicznego, należy w pierwszej kolejności kierować się pochodzeniem, a także jakością produktu. Internetowy sklep Jaka Oliwa oferuje wyborną oliwę do gastronomii, pochodzącą prosto od hiszpańskich producentów. Oferujemy produkty w opakowaniach o pojemności 3 oraz 5 litrów, co jest praktycznym rozwiązaniem w każdym lokalu. Zachęcamy do zapoznania się z przykładowymi produktami z naszej oferty:
- Hiszpańska oliwa do gastronomii 5l extra virgin Vallejo powstaje z miksu kilku odmian owoców drzew oliwnych. Wspominany produkt cechuje łagodna pikantność oraz wyraźnie wyczuwalne nuty świeżo skoszonej trawy. Ta wysokiej klasy oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia do gastronomii tłoczona jest na zimno natychmiast po zbiorze dokładnie wyselekcjonowanych owoców. Wspomniana oliwa po ekstrakcji poddawana jest filtracji IBO, dzięki czemu jest klarowna, pełna smaku oraz składników odżywczych.
- Hiszpańska oliwa z oliwek do restauracji Los Omeya Picual extra virgin 3 l to kolejna propozycja z naszej oferty, dedykowana do gastronomii. Pozyskiwana jest z oliwek Picual, uprawianych w regionie Montilla-Moriles – owoce tej odmiany w ciągu godziny od zbiorów poddawane są ekstrakcji oraz filtracji, dzięki czemu płynne złoto zamknięte w gustownej puszce na długi czas zachowuje swój smak, aromat oraz pełnię wartości odżywczych. Nasza oliwa do gastronomii 3 l ma wyrazisty, zielony kolor z subtelnymi refleksjami w odcieniu złota, a jej smak jest bardzo świeży z wyczuwalnym aromatem migdałów z lekką nutą goryczki.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniej oliwy z oliwek dla gastronomii?
Wybierając najlepszą oliwę do restauracji należy ocenić jej wartości organoleptyczne, dlatego najlepiej jest ją spróbować w szklanym kieliszku. Powinna mieć świeży aromat z wyczuwalnymi nutami owoców, ziół, orzechów oraz skoszonej trawy, dodatkowo po jej wypiciu powinien pozostawać lekko pikantny smak. Jeżeli oliwa jest gorzka, jest to znak, że jest to produkt zjełczały, który nie nadaje się do wykorzystania w restauracyjnej kuchni. Należy pod uwagę wziąć również kolor oliwy z oliwek do restauracji. Powinien być on żółtawo-zielony lub wyraźnie zielona. Jest to znak, że mamy do czynienia z wysokiej klasy świeżym produktem.
Jaka odmiana oliwy do gastronomii będzie najlepsza?
Specjaliści są zdania, że wybierając oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia do gastronomii, dobrze jest zwracać uwagę na odmianę owoców, z jakich powstaje to płynne złoto. Oliwa do restauracji Picual jest doskonałym wyborem ze względu na pieprzny aromat z lekką nutą goryczy, co sprawdza się w podkręcaniu smaku delikatnych, nieco mdłych produktów spożywczych. Z kolei subtelne odmiany, takie jak Arbequina i Hojiblanca o delikatnym, owocowo-orzechowym smaku doskonale sprawdzi się jako składnik sosów, takie oliwy dla gastronomii dobrze łączą się z przyrządzanymi w restauracji sałatkami.
Poznaj także inne produkty z naszej oferty:
- Oliwa z pierwszego tłoczenia