Oliwy z ostatnich zbiorów w Andaluzji i Słowenii  |  Prosto z gaju oliwnego   |   Darmowa wysyłka powyżej 300 zł

Francuska oliwa Extra Virgin-TRADITION, 500 ml

Francuska oliwa Extra Virgin-TRADITION, 500 ml

Dostępność: Mało

Cena: 105.00

Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
szt.
Zamówienie telefoniczne: 517651711

Dostępność i dostawa

Wysyłka w ciągu: 24 godziny
Cena przesyłki:
12
  • Odbiór osobisty 0
  • Paczkomat InPost 24/7 12
  • Kurier (Pobranie) 15
  • Kurier Inpost 15
  • DPD dostawa do Punktów Pickup 15

Wyjątkowa oliwa z Francji z pierwszego tłoczenia. 

Ta edycja powstaje z ekologicznych oliwek z posiadłości Bastide du Laval. Ten gaj oliwny 🌳 znajduje się w samym sercu Regionalnego Parku Przyrodniczego Luberon, na północ od Aix-en-Provence, w sąsiedztwie urokliwego Lourmarin.

Produkcja Tradition - inna niż wszystkie 

Pochodząca z beztlenowego i kontrolowanego dojrzewania oliwek zbieranych na zielono, oliwa TRADITION inspirowana jest pradawną wiedzą, dzięki której uzyskuje się intensywne aromaty czarnych oliwek i tapenady w procesie kilkudniowego beztlenowego dojrzewania.
Ten proces trwa od 4-10 dni i poprzedza tłoczenie. Jest unikatowy i różni się od większości obecnie przyjętych procesów w tłoczniach. 

Jaki jest sekret oliwy Tradition?

W przeszłości oliwki były „przechowywane” w spichlerzach przed tłoczeniem oliwy. Pozwalało to na uzyskanie lepszych plonów. Operacja ta nadawała oliwie aromaty czarnych oliwek, tapenady i trufli. Ta wysoko ceniona oliwa zanikła wraz z pojawieniem się nowoczesnych tłoczni. Odtworzyliśmy ją, „dojrzewając” oliwki w bardzo kontrolowany sposób. Proces ten polega na pozbawieniu ich dostępu do powietrza i wilgoci oraz precyzyjnym monitorowaniu temperatury przed tłoczeniem oliwy.

Wyczuwalne smaki?

Dojrzała, owocowa oliwa, z aromatami pieczonego jabłka, czarnych oliwek, trufli. Ta oliwa przywodzi na myśl lekkie kakao, ale zwłaszcza czarną tapenadę.

Jakie odmiany oliwek użyto do produkcji tej oliwy?

Główne odmiany oliwek AOP z Prowansji to Aglandau, Salonenque, Bouteillan i Cayon. ➡️ Aglandau i Picholine to dwie francuskie odmiany najbogatsze w antyoksydanty, co gwarantuje doskonałą trwałość i stabilność oliwy.
W smaku ich obecność rozpoznajemy poprzez tzw. „ardence” – lekkie, przyjemne mrowienie w tylnej części gardła 🔥.

Kiedy zbierane są oliwki?

Oliwki zbiera się w połowie sezonu, gdy są jeszcze zielone, a następnie, PRZED WYCISKANIEM, przez 4 do 10 dni w kontrolowanej temperaturze pozbawia się je światła i tlenu.

Informacje odżywcze: ​​(per 100g)

  • wartość energetyczna: 3700 kJ - 899 kcal
  • tłuszcze: 100 g
  • nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
  • węglowodany: 0 g
  • w tym cukry: 0 g
  • białko: 0 g
  • sól: 0 g

Produkcja: ostatnie zbiory 2024

A tutaj mamy dla Was przepis z wykorzystaniem naszej oliwy.

Dakos 🇬🇷

Składniki (dla 6 osób) 👨‍👩‍👧‍👦

⏱️ Przygotowanie: 10 minut

  • 3 dojrzałe pomidory 🍅

  • 250 g pokruszonej fety PDO 🧀

  • 6 kromek twardego chleba (orkiszowego, jęczmiennego, razowego) lub 12 Krisprolli 🍞

  • Pieprz

  • Sól 🧂

  • Oregano 🌿

  • Czarne oliwki (najlepiej Kalamata) 🫒

Smacznego :)

Parametry:
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: