Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
szt.
Zamówienie telefoniczne: 517651711
Dostępność i dostawa
Wysyłka w ciągu: 24 godziny
Cena przesyłki:
12
Odbiór osobisty0
Paczkomat InPost 24/712
Kurier (Pobranie)15
Kurier Inpost15
DPD dostawa do Punktów Pickup15
Kod kreskowy:
EAN:
Wyjątkowa oliwa z Francji z pierwszego tłoczenia.
Ta edycja powstaje z ekologicznych oliwek z posiadłości Bastide du Laval. Ten gaj oliwny 🌳 znajduje się w samym sercu Regionalnego Parku Przyrodniczego Luberon, na północ od Aix-en-Provence, w sąsiedztwie urokliwego Lourmarin.
Produkcja Tradition - inna niż wszystkie
Pochodząca z beztlenowego i kontrolowanego dojrzewania oliwek zbieranych na zielono, oliwa TRADITION inspirowana jest pradawną wiedzą, dzięki której uzyskuje się intensywne aromaty czarnych oliwek i tapenady w procesie kilkudniowego beztlenowego dojrzewania.
Ten proces trwa od 4-10 dni i poprzedza tłoczenie. Jest unikatowy i różni się od większości obecnie przyjętych procesów w tłoczniach.
Jaki jest sekret oliwy Tradition?
W przeszłości oliwki były „przechowywane” w spichlerzach przed tłoczeniem oliwy. Pozwalało to na uzyskanie lepszych plonów. Operacja ta nadawała oliwie aromaty czarnych oliwek, tapenady i trufli. Ta wysoko ceniona oliwa zanikła wraz z pojawieniem się nowoczesnych tłoczni. Odtworzyliśmy ją, „dojrzewając” oliwki w bardzo kontrolowany sposób. Proces ten polega na pozbawieniu ich dostępu do powietrza i wilgoci oraz precyzyjnym monitorowaniu temperatury przed tłoczeniem oliwy.
Wyczuwalne smaki?
Dojrzała, owocowa oliwa, z aromatami pieczonego jabłka, czarnych oliwek, trufli. Ta oliwa przywodzi na myśl lekkie kakao, ale zwłaszcza czarną tapenadę.
Jakie odmiany oliwek użyto do produkcji tej oliwy?
Główne odmiany oliwek AOP z Prowansji to Aglandau, Salonenque, Bouteillan i Cayon. ➡️ Aglandau i Picholine to dwie francuskie odmiany najbogatsze w antyoksydanty, co gwarantuje doskonałą trwałość i stabilność oliwy.
W smaku ich obecność rozpoznajemy poprzez tzw. „ardence” – lekkie, przyjemne mrowienie w tylnej części gardła 🔥.
Kiedy zbierane są oliwki?
Oliwki zbiera się w połowie sezonu, gdy są jeszcze zielone, a następnie, PRZED WYCISKANIEM, przez 4 do 10 dni w kontrolowanej temperaturze pozbawia się je światła i tlenu.
Informacje odżywcze: (per 100g)
wartość energetyczna: 3700 kJ - 899 kcal
tłuszcze: 100 g
nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
węglowodany: 0 g
w tym cukry: 0 g
białko: 0 g
sól: 0 g
Produkcja: ostatnie zbiory 2024
A tutaj mamy dla Was przepis z wykorzystaniem naszej oliwy.