Wiele wiadomo o wszechstronności oliwy z oliwek – doskonale sprawdza się zarówno do smażenia, jak i do sałatek, ale można zastosować je także, jako domowy kosmetyk. Możemy także samodzielnie stworzyć z niej krem z dodatkiem wosku pszczelego, który doskonale nawilża. Wystarczy roztopić w kąpieli wodnej 6 gramów wosku pszczelego i wymieszać go z 60 ml oliwy z oliwek extra virgin (najlepiej ekologicznej, co minimalizuje ryzyko uczulenia), możemy dodać również kilka kropelek olejku zapachowego, aby nadać mieszance dodatkowego aromatu. Całość przelewamy do czystego słoiczka i po zastygnięciu wykorzystujemy do smarowania ciała.

Co ciekawe, z oliwy z oliwek możemy zrobić także konfitowany czosnek. Wystarczy obrane ząbki zalać oliwą i piec w piekarniku w temperaturze około 120 stopni Celsjusza na 1-1,5 godziny. Po tym czasie czosnek będzie miękki, przez co można rozsmarować go na grzance, a pozostałą oliwę możemy wykorzystać do sałatki.

Z czym jeść oliwę z oliwek?

Oliwę z oliwek można jeść z większością produktów spożywczych, ponieważ nadaje ona im świeżego aromatu, ponadto pozwala na rozpuszczenie witamin ADEK, które są konieczne w naszej diecie. Najlepiej sprawdza się między innymi do:

  • Sałatek – tutaj możliwości mamy nieograniczone. Mixy sałat z dodatkiem warzyw, pomidorów, ogórków, czy papryki to tylko jedna z inspiracji. Możemy stworzyć danie także na bazie dojrzewających latem pomidorów i to nie tylko czerwonych, ale także żółtych, zielonych, a nawet czarnych! Dodatek łagodnego sera i kremu balsamicznego również dobrze się tutaj komponuje, a dodatek oliwy stawia kropkę nad „i”.
  • Grillowanych warzyw i mięs – warto polać je po zdjęciu z rusztu lub patelni, aby dodać im nieco świeżości.
  • Gorących wypieków, na przykład pizzy, które możemy polać klasyczną oliwą lub już aromatyzowaną przyprawami, na przykład suszonymi płatkami chilli, czosnkiem albo rozmarynem, czy tymiankiem.
  • Doskonale sprawdzają się do dań na bazie makaronu – wzbogacą one danie o nuty orzechowo-ziołowe.

Zwracajmy jednak uwagę na to, aby był to produkt extra virgin powstający dzięki tłoczeniu mechanicznemu tylko jeden raz. Taka oliwa ma najwięcej smaku i aromatu, zachowuje także swoje wartości odżywcze, przez co jest nie tylko wyborna, ale także bardzo zdrowa. Jeśli szukasz produktów wysokiej jakości, polecamy Ci hiszpańskie oliwy oferty naszego sklepu internetowego, które wykorzystasz do wielu dań, a nawet deserów.

Z czym podawać oliwę z oliwek?

Oliwę z oliwek podaje się między innymi z pieczywem, najlepiej pełnoziarnistym, którego nuty doskonale komponują się z aromatem tego zdrowego tłuszczu. Warto pokroić pieczywo na małe kromki, które goście będą mogli rwać na mniejsze porcje i po polaniu oliwą wziąć do ust. Wtedy dobrze jest postawić także niewielkie przekąski, na przykład nadziewane oliwki, czy wyborną w smaku szynkę Serrano. Całość możemy uzupełnić o dodanie owoców oraz aromatycznych serów. Oliwa dobrze sprawdza się także do podawania grillowanych mięs, zarówno czerwonego, jak i białego oraz ryb. Taki dodatek odświeża ciężkawy aromat przypalonej skórki, nieco doprawiając całość dania świeżością ziół.

Zobacz dostępne produkty i sprawdź inne wpisy blogowe:

- Oliwa z oliwek

- Hiszpańska oliwa z oliwek

- Oliwa z oliwek do smażenia i sałatek

- Hiszpańskie chorizo

- Czy można smażyć na oliwie niefiltrowanej?

- Jak dobrać oliwę do potrawy?