Tuńczyk z puszki nadaje się do spożywania od razu po otwarciu, na przykład do przyrządzania past kanapkowych, czy do sałatek, ale można go także smażyć. Należy jednak mieć na uwadze, że został on poddany wcześniejszej obróbce termicznej, dlatego jego smażenie należy prowadzić krótko, aby nie stał się suchy, twardy i wiórowaty. Najlepiej sprawdzi się tutaj patelnia z grubym dnem, która równomiernie rozprowadza ciepło. Wylewamy na nią jedną lub dwie łyżki oliwy (najlepiej z puszki, w której był tuńczyk), a następnie kładziemy mięso na patelnię i smażymy krótko, około 2-3 minuty, aż delikatnie się zarumieni. Smak mięsa można wzbogacić, dodając drobno posiekany czosnek, papryczkę chilli, świeże pomidory, czy zioła.

Do jakich potraw wykorzystać smażonego tuńczyka z puszki?

Tuńczyk z puszki doskonale sprawdzi się do przyrządzania wyśmienitych kotlecików rybnych, które następnie będziemy smażyć na patelni, co jest świetną propozycją na lekki i zdrowy obiad, dlatego polecamy wykorzystać prezentowany poniżej przepis.

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 jajko
  • Pół szklanki bułki tartej
  • Pół cebuli lub szalotki
  • Łyżka natki pietruszki
  • Przyprawy – sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Tuńczyka z puszki umieszczamy w misce i dokładnie rozgniatamy widelcem na niewielkie kawałeczki. Następnie dodajemy bułkę tartą, jajko, drobno posiekaną cebulą i szalotkę oraz natkę pietruszki, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem (opcjonalnie można dodać także inne zioła, na przykład tymianek). Odstawiamy na chwilę, aby mięso przeszło smakiem wszystkich składników i następnie formujemy kotleciki. Najlepiej jest zmoczyć ręce, nabrać porcję mięsa, uformować kulkę i delikatnie spłaszczyć z obu stron. Tak przygotowane kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na dobrej oliwie z oliwek aż do zarumienienia z obu stron. Dobrze smakują podane z ziemniakami z wody i lekką sałatką.

Tuńczyk z puszki doskonale sprawdzi się także do przyrządzenia lekkiego dania na bazie makaronu, które jest bardzo szybkie do przygotowania. Wystarczy na dwóch łyżkach oliwy przesmażyć posiekany ząbek czosnku i jedną papryczkę chilli, do tego dodać rozrobionego tuńczyka, kilka pomidorków koktajlowych i łyżkę pasty pomidorowej. W międzyczasie gotujemy makaron – małą chochelką warto nabrać wody, w której makaron się gotuje i wylać na patelnię, ponieważ zawarta skrobia delikatnie zagęści sos. Następnie przekładamy makaron na patelnię i całość mieszamy, aby wszystkie składniki się dobrze wymieszały i podajemy na głębokim talerzu.

Postaw na wybornego tuńczyka z puszki w oliwie z oliwek

Aby danie na bazie smażonego tuńczyka z puszki smakowało wybornie, dobrze jest wybrać produkt wysokiej jakości, a taki można znaleźć w ofercie internetowego sklepu Jaka Oliwa. Polecamy hiszpańskie produkty pozyskiwane z mięsa tuńczyka żółtopłetwego, zanurzonego w oliwie z oliwek z dodatkiem soli. Całość zapakowana jest w gustowną puszkę, przez co nadaje się na prezent dla konesera ryb i wytrawnych przekąsek.

Poznaj produkty z naszej oferty i przeczytaj inne wpisy z bloga:

- Owoce morza w oliwie z oliwek

- Sardynki w oliwie z oliwek

- Hiszpańska oliwa Arbequina

- Oliwa z oliwek do picia

- Jak używać oliwy z oliwek na włosy?

- Z czym jeść szynkę Serrano?