Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Darmowa dostawa!
Podsumowanie zamówienia
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
-
Oliwa z oliwek
-
Oliwa z oliwek
- Francuskie oliwy
- Oliwy według pojemności
- Oliwy według marek
- Hiszpańska oliwa z oliwek
- Oliwa z oliwek extra virgin
- Oliwa z oliwek do smażenia
- Oliwa z oliwek do picia
- Oliwa z oliwek BIO
- Oliwy z Istrii
- Oliwy smakowe
- Kosmetyki
- Oliwy do gastronomii
- Oliwy dla dzieci
- Oliwy do picia dla dzieci
- Oliwa dla HoReCa
- Hiszpańska oliwa z oliwek
- Oliwa z oliwek extra virgin
- Oliwa z oliwek do picia
- Oliwa dla HoReCa
-
Oliwa z oliwek
- Szynki hiszpańskie
- Konserwy
- Promocje
- Blog
-
Oliwa z oliwek
-
Francuskie oliwy
-
Oliwy według pojemności
-
Oliwy według marek
-
Hiszpańska oliwa z oliwek
-
Oliwa z oliwek extra virgin
-
Oliwa z oliwek do smażenia
-
Oliwa z oliwek do picia
-
Oliwa z oliwek BIO
-
Oliwy z Istrii
-
Oliwy smakowe
-
Kosmetyki
-
Oliwy do gastronomii
-
Oliwy dla dzieci
-
Oliwy do picia dla dzieci
-
Oliwa dla HoReCa
Oliwa z oliwek -
-
Szynki hiszpańskie
-
Konserwy
- Promocje
- Blog
-
-
-
Koszyk (0)Koszyk jest pusty
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Darmowa dostawa!
Podsumowanie zamówienia
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
-
-
Jaka oliwa z oliwek lepsza – grecka czy hiszpańska?
2023-08-10 13:20:00
Zarówno hiszpańska, jak i grecka oliwa są produktami wysokiej klasy, produkowanymi nierzadko z owoców bardzo starych drzew, dających wysoki plon. Warto dodać, że Hiszpania jest krajem przodującym w światowej produkcji oliwy, z kolei Grecja zajmuje miejsce zaraz za nią. Płynne złoto z obu tych krajów jest cenione na całym świecie ze względu na świeży, lekki aromat z wyczuwalnymi nutami owocowymi, ziołowymi, czy orzechowymi. Ponadto bogate są w cenne dla naszego zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, a także polifenole pomagające w walce z wolnymi rodnikami, czy witaminy. Można zatem śmiało stwierdzić, że oba produkty są równie dobre i doskonale sprawdzą się w kuchni. Wybór odpowiedniej oliwy warto dopasować do naszych preferencji, dlatego dobrze jest ją degustować, aby wybrać produkt, który najbardziej odpowiada naszym kubkom smakowym.
Co różni oliwę hiszpańską i grecką?
Oba produkty doskonale sprawdzą się w naszej kuchni, jednak istnieje kilka istotnych różnic, wpływających na smak i aromat przygotowanej oliwy:
- W Hiszpanii uprawia się ponad 200 różnych gatunków drzew oliwnych, z których pozyskuje się owoce do produkcji tego płynnego złota. Kolebką dobrej oliwy są południowe rejony Hiszpanii, w których gaje oliwne spotykamy niemal na każdym kroku. Różnice dostrzegalne są także w odmianach, z których pozyskuje się owoce. W Hiszpanii oliwę pozyskuje się głównie z odmian Hojiblanca i Arbequina, z kolei w Grecji z oliwek Kalamata, Koroneiki, czy Manaki.
- Przeważnie do produkcji oliwy hiszpańskiej wykorzystuje się zielone owoce, a do Greckiej te o ciemniejszym kolorze. W związku z tym wyczuwalna jest różnica w smaku – produkty z Hiszpanii mają mocniej zaznaczone nuty ziołowe, jest także delikatniejsza w smaku. Oliwa grecka ma mocniej zaznaczone nuty pikantne oraz owocowe.
- Uważa się, że w greckiej oliwie zawarta jest większa ilość dobroczynnych polifenoli, co wynika z koloru owoców zastosowanych w procesie produkcji. Im ciemniejsze owoce, tym zawartość takich związków jest większa, co znajduje. Ciemniejsze odmiany greckich oliwek dają tłuszcz pomagający w walce z wolnymi rodnikami.
Hiszpańskie oraz greckie oliwy nieznacznie się różnią, jednak to, co je łączy to korzystne działania na stan naszego zdrowia, dlatego niewątpliwie sprawdzą się w codziennej diecie do przygotowywania sałatek, dań grillowanych, ale także do picia.
Gdzie szukać doskonałej oliwy hiszpańskiej?
Internetowy sklep Jaka Oliwa oferuje wysokiej klasy hiszpańską oliwę, pozyskiwaną z najpopularniejszych w tym kraju odmian. Ich ziołowo-owocowo-orzechowy aromat doskonale dopełni smak każdego dania, nawet deserów! Dobrze sprawdzi się także do picia na czczo, co pozwoli pobudzić układ pokarmowy do pracy, a także uzupełni niezbędne składniki odżywcze, które powinny znaleźć się w naszej diecie.
Poznaj dostępne produkty i przeczytaj inne wpisy z bloga:
- Oliwa z oliwek do smażenia i sałatek