Do smażenia warzyw najlepiej sprawdzają się tłuszcza roślinne o wysokim punkcie dymienia. Jest to o tyle ważne, że nie palą się one zbyt szybko. Dzięki temu do potrawy nie wydzielają się szkodliwe dla naszego zdrowia substancje, a przy okazji mrożone warzywa stają się miękkie i pełne aromatu. Najlepiej w tej kwestii wypadają między innymi:

  • Oliwa z oliwek, która ma intensywny smak i jest dobra do smażenia warzyw, które mają delikatny smak. Dodatkowo dodaje warzywom wyjątkowego aromatu. W zależności od rodzaju oliwy, mogą to być nuty orzechowe, owocowe, ziołowe, czy aromat świeżo skoszonej trawy.
  • Olej rzepakowy o neutralnym smaku, który jest odpowiedni do smażenia wielu rodzajów warzyw.
  • Olej słonecznikowy, który ma słodowany smak. Doskonale sprawdza się do smażenia warzyw na patelnię o delikatnym smaku, na przykład cukinii, brokułów, czy marchewki.
  • Olej z pestek winogron jest nieco mniej oczywistym wyborem, jednak w tym przypadku sprawdzi się świetnie. Wynika to z faktu, że ma subtelny aromat, dlatego nie dominuje w potrawach przygotowanych na bazie warzyw na patelnię.

Jak prawidłowo smażyć warzywa na patelnię na oliwie?

Oliwa z oliwek jest jednym z najlepszych tłuszczów stosowanych do smażenia warzyw na patelnię ze względu na swoje właściwości i wyjątkowy aromat. Warto jednocześnie zaznaczyć, że nie bez powodu nazywana jest ona płynnym złotem, ponieważ bogata jest w polifenole o działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym, ale także w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz szereg witamin. Jednak aby skorzystać w pełni z dobrodziejstw, jakie daje nam ten roślinny tłuszcz, warto jest zastosować się do poniższych wskazówek:

  • Oliwę do smażenia warzyw należy rozgrzać na patelni na średnim ogniu. Jeżeli będzie gorąca (i jednocześnie nie będzie się dymić), możemy wrzucić na patelnię zamrożone warzywa.
  • Jeżeli chcemy przygotować większą ilość warzyw na patelnię, dobrze jest przesmażać je stopniowo aż do uzyskania miękkości. Dzięki temu będą smażyć się równomiernie.
  • Warto pamiętać także o tym, aby nie dodawać zbyt dużej ilości tłuszczu na patelnię, gdyż wtedy danie będzie zbyt kaloryczne. Jeżeli przygotowujemy danie dla siebie, najlepiej jest wykorzystać jedną łyżeczkę oliwy i sukcesywnie zwiększać ilość, jeżeli zamierzamy przygotowywać więcej porcji.

Wybierz najlepszą oliwę z oliwek do smażenia warzyw na patelnię, która sprawdzi się w Twojej kuchni!

Do smażenia warzyw na patelnię najlepiej nadaje się hiszpańska oliwa, słynąca z wybornego smaku i wyjątkowego aromatu. Dlatego zachęcamy do skorzystania z oferty naszego sklepu internetowego, gdzie można znaleźć płynne złoto pozyskiwane z owoców odmian takich jak: Manzanilla, Hojiblanca, Arbequina, czy Verdial, które dodadzą daniom wyjątkowych nut smakowych, dzięki czemu nawet z pozoru proste danie stanie się wykwintnym i co równie ważne – bogate w składniki odżywcze, które stanowią istotną część naszej codziennej diety.

Zobacz produkty z naszej oferty i zapoznaj się z innymi wpisami blogowymi:

- Oliwa z oliwek

- Oliwa z oliwek extra virgin

- Hiszpańska oliwa z oliwek

- Oliwy smakowe

- Oliwa z oliwek do smażenia i sałatek

- Na czym smażyć żeby było zdrowo?

- Czy można smażyć na oliwie niefiltrowanej?