Zarówno olej lniany, jak i oliwa z oliwek są bardzo zdrowymi tłuszczami, jednak nieco różnią się one swoimi właściwościami ze względu na różną zawartość składników odżywczych. Oliwa z oliwek jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla zdrowia serca, z kolei olej lniany jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które są ważne dla zdrowia mózgu i układu odpornościowego. Główną cechą odróżniającą oba tłuszcze to obecność przeciwutleniaczy oraz witaminy E, która w dużych ilościach zawarta jest w oliwie extra virgin, tłoczonej na zimno. Mimo że oba produkty nieco się od siebie różnią, stanowią cenne źródło składników odżywczych, dlatego można stosować je zamiennie w wielu daniach, przestrzegając dziennych dawek, co pomoże w zachowaniu odpowiedniej masy ciała.

Jaki tłuszcz będzie lepszy do smażenia i pieczenia – oliwa, czy olej lniany?

Olej lniany oraz oliwa z oliwek są równie dobre dla naszego zdrowia, jednak aby zachowały one pełnię swoich właściwości, dobrze jest zadbać o właściwy sposób ich przechowywania, jak i wykorzystywania:

  • Główne różnice dotyczą sposobu przechowywania – olej lniany tłoczony jest na zimno w ściśle kontrolowanych warunkach temperaturowych. Należy przechowywać go w warunkach chłodniczych, najlepiej w lodówce, z dala od źródła światła. Oliwa z oliwek powinna być przechowywana w chłodnym miejscu, również z dala od światła, ale nie powinno trzymać się jej w lodówce. W ten sposób unikniemy utraty cennych składników odżywczych.
  • Oliwa z oliwek ma wysoką temperaturę dymienia, dlatego nadaje się do smażenia w porównaniu do oleju lniany, który nie jest stabilny pod tym względem. Pod wpływem wysokiej temperatury zawarte w tym tłuszczu związki ulegają degradacji.
  • Oliwa z oliwek charakteryzuje się wszechstronnym zastosowaniem, ponieważ doskonale sprawdza się do grillowania, smażenia, ale także jako dodatek do sałatek i sosów. Olej lniany nadaje się do podawania wyłącznie na zimno, dlatego można nimi polewać warzywa w sałatkach, dobrze sprawdza się również do picia.

Pomimo różnic między tymi rodzajami tłuszczów, są one doskonałym dopełnieniem naszej diety. Dobrze działają na stan układu krążenia, nerwowego, czy odpornościowego, a także na stan naszej skory i włosów.

Jak wybrać dobry produkt?

Jeżeli zależy nam na produkcie wysokiej klasy, należy wybierać tłuszcze z pierwszego tłoczenia metodą na zimno. Dzięki temu mamy pewność, że zawierają one wysoką ilość kwasów tłuszczowych, czy witamin. W internetowym sklepie Jaka Oliwa konsumenci znajdą wysokiej jakości hiszpańską oliwę extra virgin, która charakteryzuje się bogactwem składników odżywczych, jak i aromatu. Na początek doskonale sprawdzi się oliwa mix powstająca z minimum 3 różnych odmian owoców drzew oliwnych, która ma kremową konsystencję i subtelny aromat. Z pewnością dopełni smak przygotowywanych dań.

Zobacz dostępne produkty i przeczytaj inne wpisy blogowe:

- Hiszpańska oliwa mix

- Hiszpańska oliwa Hojiblanca

- Oliwa z oliwek extra virgin

- Tuńczyk w oliwie z oliwek

- Czy oliwa z oliwek nadaje się do pizzy?

- Jak powinna smakować dobra oliwa?