Tuńczyk z puszki bez wątpienia jest wyjątkowym produktem spożywczym, po którego chętnie sięgamy, aby stworzyć wyśmienite dania i przy okazji dostarczyć organizowani niezbędnych składników odżywczych, w tym białka, dobrych tłuszczy oraz wielu witamin i minerałów. Okazuje się, że może on posłużyć do przyrządzania obiadu dla całej rodziny, który będzie wyśmienity i dobry dla naszego zdrowia. Doskonale sprawdzi się między innymi do przygotowania:

  • Kotletów z dodatkiem jajek (lub zamiennie rozmoczonego siemienia lnianego) i bułki tartej, które warto uzupełnić o wykorzystanie składników węglowodanowych, takich, jak kasze, czy ryże, wspomagające perystaltykę jelit oraz dużą porcję warzyw, najlepiej surowych lub blanszowanych, czy w postaci sałatki skropionej dobrą oliwą.
  • Sałatki, jako obiad do lunchboxa. To szybki i łatwy przepis, idealny na letnie dni. Wystarczy ugotować dowolny makaron (najlepiej penne lub świderki) al dente dodać do niego odsączony, rozdrobniony tuńczyk z puszki, a także pokrojone warzywa, takie jak pomidory, papryka i ogórek. Do sałatki doskonale sprawdzi się sos – winegret, pomidorowy, czosnkowy, ciekawym dodatkiem będzie również zielone lub czerwone pesto.
  • Spaghetti z tuńczykiem to rewelacyjna propozycja dla osób uwielbiających włoskie smaki. Można przygotować sos na bazie szalotki, czosnku i soku z cytryny, który zagęścimy wodą z gotowania makaronu. Na końcu na patelnię wystarczy dodać ugotowany al dente makaron oraz rozdrobnionego tuńczyka tak, aby złapał temperaturę patelni.

Pomysły na szybki obiad z wykorzystaniem tuńczyka z puszki

Niewątpliwie warto mieć tuńczyka z puszki w swojej spiżarni, ponieważ pozwala on na przygotowanie wielu wybornych dań, które przygotujemy bardzo szybko. Doskonale sprawdzi się między innymi do przyrządzenia smacznych tortilli. Wystarczy poszczególne placki posmarować, tym co najbardziej nam smakuje – może to być majonez, sos czosnkowy, musztarda, sos pomidorowy lub serek śmietankowy, następnie układamy plastry sałaty oraz ulubione dodatki, na przykład zielonego ogórka, pokrojoną w piórka cebulę, czy paprykę w słupkach.

Całość wykańczamy kawałkami tuńczyka, który jest ważnym źródłem białka w diecie. Wśród pomysłów na szybki obiad z tuńczykiem z puszki warto wspomnieć także o innych daniach. Wystarczy na odrobinie oliwy przesmażyć cebulę z czosnkiem i dodać do nich pomidory z puszki, a gdy powstały sos się zredukuje, dodajemy ugotowany makaron penne, a na końcu tuńczyka z puszki. Całe danie jest niezwykle szybkie w przygotowaniu, a przy tym bardzo sycące.

Postaw na produkty wysokiej jakości, wyróżniający się wybornym smakiem i aromatem

Chcąc, aby obiad z tuńczykiem z puszki w roli głównej smakował wyśmienicie, konieczny jest wybór produktów wysokiej jakości, a takie oferuje internetowy sklep Jaka Oliwa. Konsumentom polecamy zwłaszcza tuńczyka żółtopłetwego oraz białego w oliwie, które mają wybory aromat i kruche mięso, które rewelacyjnie sprawdzi się w wielu daniach. Do bardziej wyszukanych potraw dobrze pasuje także nasz tuńczyk z suszonymi śliwkami i parmezanem, które nadają się do spożycia od razu po otwarciu, bez konieczności dodatkowego doprawiania.

Sprawdź dostępne produkty i zapoznaj się z innymi wpisami z bloga:

- Ryby w puszce

- Tuńczyk w oliwie z oliwek

- Sardynki w oliwie z oliwek

- Makrela w puszce

- Czy można smażyć tuńczyka z puszki?

- Czym doprawić tuńczyka z puszki?