Oliwa z oliwek wzmacnia układ odpornościowy dzięki zawartości takich związków, jak triacyloglicerole, których jest w niej aż 98-99%. Pozostałe 2-1% odpowiadają za walory smakowe i aromatyczne. Ponadto w oliwie z oliwek znajdziesz flawonoidy i karotenoidy o działaniu antyoksydacyjnym oraz kwas oleinowy omega-9, który wspomaga układ krążenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Warto dodać, że za wzmocnienie układu odpornościowego odpowiada także skwalen, regulujący również gospodarkę hormonalną organizmu.

Jakie witaminy ma oliwa z oliwek?

Oliwa z oliwek to także cenne źródło witamin, które korzystnie wpływają na wzmocnienie układu odpornościowego. Z tego względu warto zawrzeć ten tłuszcz roślinny w swojej codziennej diecie. W oliwie znajduje się witamina E o właściwościach przeciwstarzeniowych i przeciwmiażdżycowych, witaminę K wpływającą na proces krzepnięcia krwi i wykazującą działanie przeciwkrwotoczne, jak również prowitaminę A, czyli beta-karoten, regulujący gospodarkę lipidową, poprawiający kondycję skóry i wspierający wzrok.

Jakie właściwości ma oliwa z oliwek?

Warto wiedzieć, że właściwości prozdrowotne oliwy z oliwek zostały potwierdzone przez badania naukowe. Wykazały one, że 30 g tłuszczu spożywane dziennie przez dwa tygodnie może wyeliminować zakażenie bakterią helicobacter w 10-40%. Ważne jest jednak to, by wybierać oliwę z oliwek najwyższej jakości. Olej ten można spożywać zarówno na surowo, jak i stosować do smażenia, do czego doskonale się nadaje. Dobrą wiadomością jest to, że oliwa może być spożywana również przez osoby przebywające na diecie ze względu na brak wpływu na przyrost masy ciała.

Jaki rodzaj wybrać?

Trzeba zauważyć, że dostępne są różne rodzaje oliwy z oliwek. Niektóre z nich są dedykowane zarówno do spożycia na surowo, jak i do smażenia, natomiast inne wyłącznie do podania po podgrzaniu. Warto zwrócić na tę kwestię uwagę podczas zakupów. Sama oliwa ma działanie przeciwzapalne. W jej skład wchodzi oleocanthal, czyli naturalny związek polifenolowy, którego działanie jest porównywalne z ibuprofenem. W naszej ofercie znajdziesz różne typy oleju, w tym propozycje dedykowane do obróbki termicznej, a nawet te, które zostały wzbogacone ciekawymi dodatkami. Do takich należy m.in. oliwa z chilli, pomarańczowa lub cebulowa. Każda bez dodatku aromatów. Polecamy także zestawy degustacyjne, składające się z kilku rodzajów oleju. W zależności od tego, czego szukasz, możesz wybrać dla siebie oliwę z oliwek o pojemności 250 ml, 500 ml, a nawet 2 l.

Sprawdź dostępne produkty i przeczytaj inne artykuły blogowe:

- Hiszpańska oliwa z oliwek

- Oliwa z oliwek do picia

- Oliwa z oliwek extra virgin

- Na czym smażyć żeby było zdrowo?

- Zbawienny wpływ oliwy z oliwek na zdrowie

- Co jest lepsze dla zdrowia – olej lniany, czy oliwa z oliwek?