Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Darmowa dostawa!
Podsumowanie zamówienia
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
-
Oliwa z oliwek
-
Oliwa z oliwek
- Francuskie oliwy
- Oliwy według pojemności
- Oliwy według marek
- Hiszpańska oliwa z oliwek
- Oliwa z oliwek extra virgin
- Oliwa z oliwek do smażenia
- Oliwa z oliwek do picia
- Oliwa z oliwek BIO
- Oliwy z Istrii
- Oliwy smakowe
- Kosmetyki
- Oliwy do gastronomii
- Oliwy dla dzieci
- Oliwy do picia dla dzieci
- Oliwa dla HoReCa
- Hiszpańska oliwa z oliwek
- Oliwa z oliwek extra virgin
- Oliwa z oliwek do picia
- Oliwa dla HoReCa
-
Oliwa z oliwek
- Szynki hiszpańskie
- Zestawy prezentowe
- Konserwy
- Blog
-
Oliwa z oliwek
-
Francuskie oliwy
-
Oliwy według pojemności
-
Oliwy według marek
-
Hiszpańska oliwa z oliwek
-
Oliwa z oliwek extra virgin
-
Oliwa z oliwek do smażenia
-
Oliwa z oliwek do picia
-
Oliwa z oliwek BIO
-
Oliwy z Istrii
-
Oliwy smakowe
-
Kosmetyki
-
Oliwy do gastronomii
-
Oliwy dla dzieci
-
Oliwy do picia dla dzieci
-
Oliwa dla HoReCa
Oliwa z oliwek -
-
Szynki hiszpańskie
-
Zestawy prezentowe
-
Konserwy
- Blog
-
-
-
Koszyk (0)Koszyk jest pusty
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Darmowa dostawa!
Podsumowanie zamówienia
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
-
-
Jak przygotować hiszpańskie tapas na przyjęcie?
2024-01-22 15:06:00
Tapas to w kulturze hiszpańskiej dodatki do alkoholu lub innych napojów dostępne w barach i restauracjach. Łączą w sobie koncept jedzenia i przebywania w towarzystwie. W języku hiszpańskim funkcjonuje czasownik “tapear”, co oznacza mniej-więcej “iść do baru/restauracji na tapas”. Popularny jest też zwrot “ir de tapas”, określający najczęściej wybranie się do wielu lokali w ciągu jednego popołudnia lub wieczora, by degustować te właśnie przekąski.
Początkowo, po okresie hiszpańskiej wojny domowej bary poza napojami alkoholowymi i bezalkoholowymi oferowały klientom oliwki, suszone owoce, a z czasem także przystawki doprawione solą, by przekonać do większej konsumpcji.
Jakie hiszpańskie tapas są popularne?
Hiszpańskie tapas mogą być podawane zarówno na zimno, jak i na ciepło. Co więcej, mogą mieć prostą formę - na przykład deski serów, czy bardziej skomplikowaną, czego przykładem jest paella. Tak naprawdę, to, jakie tapas są podawane, zależy od regionu Hiszpanii, w jakim się znajdujemy. Wśród przykładowych przekąsek znajdziesz:
- patatas bravas - gotowane ziemniaki z dodatkami,
- krokiety z szynką serrano,
- grillowane papryczki padron,
- krewetki z czosnkiem,
- faszerowane oliwki,
- kiełbasę chorizo.
Obowiązkowym elementem tapas jest także fuet, czyli łagodna kiełbasa z charakterystyczną białą pleśnią.
Jakie dodatki do hiszpańskich tapas?
Do wielu tapas dobrze pasuje aioli - sos czosnkowy. Nim można doprawić krokiety, krewetki, czy ziemniaki. Wykonasz go, ucierając dwa żółtka z jajek ugotowanych na miękko z dwoma łyżeczkami musztardy, sokiem z połowy cytryny i czterema łyżkami oliwy z oliwek i dodając do mieszanki dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Popularnymi tapas są także kanapki, czyli pokrojone pieczywo - najlepiej bagietka, do której dodatki samodzielnie dobierają goście. Wegetarianie mogą uzupełnić ją o sery, czy grillowane papryczki, a osoby jedzące mięso - dodatkowo o hiszpańską szynkę. Nieodłącznym elementem jest wymienione wyżej aioli.
Hiszpańska oliwa - nieodłączny element przystawek
Do ogromnej ilości hiszpańskich tapas na przyjęcie dodaje się najwyższej jakości oliwę z oliwek. To właśnie nią doprawia się m.in. krewetki, papryczki padron, czy patatas bravas. Nic w tym dziwnego - Hiszpania słynie z oliwek i tłoczonego z nich oleju. W naszej ofercie znajdziesz oliwę, która idealnie nadaje się do doprawiania tapas. Polecamy m.in. oliwę extra virgin BIO Arbequina 0,5 l Hacienda Guzman, oliwę extra virgin odmianę Verdial Milenario 500 ml oraz zestaw degustacyjny 4 oliwy Hacienda Guzman 0,5 l. Ostatnia propozycja składa się z odmiany Coupage, Hojiblanca, Arbequina i Manzanilla. To doskonała opcja, jeśli chcesz zapoznać się z kulinarnym bogactwem hiszpanii. Oliwki, z których wytłoczono olej, pochodzą z gaju pięćset letnich drzew.
Zapoznaj się także z innymi artykułami blogowymi: