Dla osób będących na diecie redukcyjnej, czy zmagających się z wysokim poziomem cholesterolu oraz miażdżycą, bardzo ważne jest to, aby stosować zamienniki masła. Szacuje się, że jedna łyżka masła (co odpowiada około 14 gramom) ma nawet 102 kilokalorii. Spożywanie tego zwierzęcego tłuszczu w dużych ilościach w znacznej mierze przyczynia się do odkładania się tkanki tłuszczowej. Warto zatem ograniczyć jego ilość w naszej diecie, stosując różnego rodzaju zamienniki:

  • Oliwa z oliwek jest jednym z najlepszych zamienników masła do chleba ze względu na wysoką zawartość substancji biologicznie czynnych, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz polifenoli. Co niezwykle istotne, oliwa z oliwek może być spożywana zarówno na zimno, jak i na ciepło, dzięki czemu można wykorzystywać ją także do zrobienia grzanek. Ponadto aromat tłuszczu doda kanapkom wyjątkowych nut smakowych.
  • Masła orzechowe z powodzeniem można wykorzystywać do smarowania kanapek, głównie podawanych na słodko, na przykład z dżemem, czy owocami. Zawierają one naturalny tłuszcz roślinny, pozyskiwany z orzeszków ziemnych, pistacji, migdałów czy orzechów laskowych. Smakują wybornie, a dzięki dobraniu odpowiednich składników odżywczych, w tym białka oraz błonnika roślinnego, takie kanapki zapewniają sytość przez kilka godzin.
  • Pasty z nasion roślinnych są cennym źródłem błonnika pokarmowego. Powstają z pestek słonecznika, dyni, a z sezamu postaje tahini, czyli gładkie masy o lekko orzechowym smaku, które dobrze smakują zarówno wytrawnie, jak i na słodko.

Wybierając zamienniki masła do chleba, należy zwracać uwagę na to, aby miały one niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i pozbawione były zbędnych barwników, czy konserwantów żywności.

Stwórz pastę z dodatkiem oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek doskonale zastępuje masło do chleba, ponadto ten tłuszcz świetnie sprawdzi się także do stworzenia wyśmienitych past warzywnych – pozwalają one na wzbogacanie smaku przekąsek, dostarczając tym samym niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. To płynne złoto warto zastosować do następujących przepisów:

  • Dobrze komponuje się z rozgniecionym awokado – dodatek oliwy sprawia, że taka pasta staje się bardziej kremowa. Wystarczy doprawić ją do smaku odrobiną soli, pieprzu i soku z cytryny, aby awokado nie sczerniało i miało bardziej orzeźwiający smak.
  • Można wykorzystać ją do stworzenia pasty z pieczonych warzyw, na przykład bakłażana, cukinii, pomidorów i papryki. Oliwa połączy wszystkie składniki, dodając im ziołowych nut.
  • Warto stworzyć pastę z suszonych pomidorów, którą należy zblendować z dodatkiem oliwy, w której zanurzone były pomidory. Do smaku wystarczy doprawić taką pastę suszonym oregano i bazylią.

Takie pasty z dodatkiem oliwy są bardzo zdrowym zamiennikiem masła, które można wykorzystać do przygotowania zdrowej kanapki z dodatkiem wędliny, czy plasterków sera.

Tylko wysokiej klasy oliwa z oliwek sprawi, że kanapka będzie znacznie zdrowsza

Zdrowym zamiennikiem masła jest oliwa wysokiej klasy, klasyfikowana jako extra virgin. Dzięki procesowi tłoczenia na zimno zachowuje ona wszystkie korzystnie działające substancje odżywcze. Wysokiej jakości płynne złoto prosto z Hiszpanii można znaleźć w ofercie internetowego sklepu Jaka Oliwa. Polecamy produkty z owoców odmian Hojiblanca, Arbequina, czy Manzanilla, które wzbogacą smak kanapek.

Sprawdź dostępne produkty i przeczytaj inne wpisy blogowe:

- Oliwa z oliwek

- Oliwa z oliwek extra virgin

- Hiszpańska oliwa Hojiblanca

- Hiszpańskie szynki

- Jak zrobić oliwę smakową?

- Czy oliwa z oliwek nadaje się do ciasta?