Jak przygotować croque madame z francuskim majonezem?
Croque madame jest typem kanapki, która cieszy się ogromną popularnością wśród Francuzów. Powszechnie uważa się, iż pochodzi ona od croque monsieur, która prawdopodobnie na początku dwudziestego wieku weszła do stałego menu francuskich lokali. Obie kanapki są do siebie bardzo podobne, różni je jednak dodatek jajka w koszulce – jest to danie, które niewątpliwi warto spróbować nie tylko w lokalu, ale także w domowym zaciszu. Dlatego poniżej przygotowaliśmy praktyczny poradnik, jak przygotować croque madame z dodatkiem francuskiego majonezu. Zachęcamy do lektury!
Zobacz, jak krok po kroku zrobić pyszną francuską kanapkę o nazwie croque madame
Croque madame nazywana jest „chrupiącą panią”, co wynika z faktu, że do jej wykonania wykorzystuje się białe, grillowane pieczywo. Do jej wykonania warto wykorzystać dwie kromki wiejskiego chleba na zakwasie, 2 jajka, żółty ser o wyrazistym smaku, musztarda francuska, gotowana szynka w plasterkach oraz masło. Dodatkowo niezbędne jest także mleko, masło, mąka oraz gałka muszkatołowa, sól i pieprz do stworzenia sosu beszamelowego.
Aby wykonać kanapkę croque madame, warto zastosować się do poniższych wskazówek:
- Na początku dobrze jest przygotować sos beszamelowy. W tym celu rozpuszcza się masło, dodaje mąkę i całość miesza aż do uzyskania zasmażki. Następnie stopniowo dolewa się do mleka aż do momentu zagęszczenia się sosu. Całość doprawia się do smaku solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Do sosu dobrze jest także dodać starty ser o mocnym smaku, na przykład gruyere, który podkręci jego smak.
- Kolejny krok to przygotowanie pieczywa. Obie kromki białego pieczywa kroi się na pół i dwie z nich smaruje się musztardą francuską, a pozostałe przygotowanym wcześniej sosem beszamelowym, na którym kładzie się plasterki gotowanej szynki, a następie przykrywa się je kromkami posmarowanymi musztardą. Tak złożona kanapka z zewnętrz smarowana jest masłem i podsmażana do momentu, aż powstanie złota, chrupiąca skórka. Croque madame smaruje się z wierzchu sosem beszamelowym, posypuje startym gruyerem i wstawia się do piekarnika na 5 minut w temperaturze około 200 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie przygotowujemy jajka w koszulce – wystarczy do gotującej się wody dodać odrobinę octu i stworzyć za pomocą łyżki wir, do którego wrzuca się jajka. W alternatywnej wersji można także przyrządzić jajko sadzone, jednak w obu przypadkach istotne jest to, aby żółtko pozostawało wciąż płynne.
- Kanapkę wyciągamy z piekarnika i umieszczamy na wierzchu jajko – et voilà, kanapka gotowa.
Jaki majonez wzbogaci smak kanapki croque madame?
Bez wątpienia majonez francuski to nieodłączna część klasycznej kanapki croque madame – zachęcamy jednak do eksperymentowania i podrasowania smaku dań. W tym przypadku strzałem w dziesiątkę okaże się dostępny w naszej ofercie majonez BIO z algami, który nada kanapce wyjątkowego smaku, a przy tym zyska ona nieco lżejszy smak.
Zobacz produkty z naszej oferty i przeczytaj inne wpisy blogowe:
- Hiszpańskie sery dojrzewające
- Octy
- Dlaczego oliwa jest chlubą Andaluzji?
- Galicja - obowiązkowe doświadczenia gastronomiczne w Hiszpanii