Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Darmowa dostawa!
Podsumowanie zamówienia
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
-
Oliwa z oliwek
-
Oliwa z oliwek
- Francuskie oliwy
- Oliwy według pojemności
- Oliwy według marek
- Hiszpańska oliwa z oliwek
- Oliwa z oliwek extra virgin
- Oliwa z oliwek do smażenia
- Oliwa z oliwek do picia
- Oliwa z oliwek BIO
- Oliwy z Istrii
- Oliwy smakowe
- Kosmetyki
- Oliwy do gastronomii
- Oliwy dla dzieci
- Oliwy do picia dla dzieci
- Oliwa dla HoReCa
- Hiszpańska oliwa z oliwek
- Oliwa z oliwek extra virgin
- Oliwa z oliwek do picia
- Oliwa dla HoReCa
-
Oliwa z oliwek
- Szynki hiszpańskie
- Konserwy
- Promocje
- Blog
-
Oliwa z oliwek
-
Francuskie oliwy
-
Oliwy według pojemności
-
Oliwy według marek
-
Hiszpańska oliwa z oliwek
-
Oliwa z oliwek extra virgin
-
Oliwa z oliwek do smażenia
-
Oliwa z oliwek do picia
-
Oliwa z oliwek BIO
-
Oliwy z Istrii
-
Oliwy smakowe
-
Kosmetyki
-
Oliwy do gastronomii
-
Oliwy dla dzieci
-
Oliwy do picia dla dzieci
-
Oliwa dla HoReCa
Oliwa z oliwek -
-
Szynki hiszpańskie
-
Konserwy
- Promocje
- Blog
-
-
-
Koszyk (0)Koszyk jest pusty
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Darmowa dostawa!
Podsumowanie zamówienia
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
-
-
Jaka oliwa do pomidorów?
2023-12-19 12:45:00
Do pomidorów najlepiej pasuje oliwa z oliwek extra virgin. Jest to oliwa najwyższej jakości, która wytwarzana jest z owoców pierwszego tłoczenia na zimno, dlatego zachowuje pełnię wartości odżywczych oraz głęboki smak. Dodatek takiej oliwy sprawia, że są one bardziej soczyste i aromatyczne. Ponadto, oliwa z oliwek zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak witamina E, polifenole i kwasy omega-3.
Warto mieć na uwadze także fakt, iż dobra oliwa ma intensywny smak, który doskonale komponuje się z pomidorami, co wykorzystuje się między innymi do przyrządzania słynnych na całym świecie grzanek. Bruschetta, bo o niej mowa, powstaje z pieczywa na zakwasie przesmażonego na oliwie, na którym układa się pokrojone drobno pomidory wymieszane z drobno pokrojoną cebulką, czosnkiem, ziołami oraz dodatkiem oliwy. Łączy ona wszystkie smaki, ponadto odgrywa niezwykle istotną rolę w procesie przyswajania witamin z grupy ADEK, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Jak widać, warto włączyć to płynne złoto do naszych sałatek, kanapek, czy dań z makaronu na bazie pomidorów. Oliwa extra vergine nadaje pomidorom wyrazisty smak i aromat.
Dlaczego dodanie oliwy do pomidorów jest tak ważne?
Połączenie pomidorów i oliwy z oliwek ma wiele korzyści zdrowotnych. Pomidory bogate są w likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem, który wykazuje działanie antynowotworowe, pomaga zapobiegać chorobom serca oraz wielu innym schorzeniom przewlekłym. Z kolei oliwa jest bogata w przeciwutleniacze, a także w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają dobre działanie dla naszego serca. Takie połączenie jest zatem bardzo dobre z powodów zdrowotnych, jednocześnie wpływa na walory smakowe, co dobitnie widać na przykładzie diety śródziemnomorskiej, gdzie oba składniki są niezwykle istotnym elementem kuchni, który sprawdza się do dań takich, jak:
- Sałatka z pomidorów i mozzarelli, zwana sałatką Caprese
- Pizzy z pomidorami
- Zapiekanych pomidorów
- Past z pomidorami wykorzystywanych do pieczywa i potraw podawanych na ciepło.
Nie zapominajmy także o sosach pomidorowych – na oliwie przesmaża się pomidory, wydobywając z nich wszystko to, co najlepsze, czyli słodycz dojrzewających w słońcu owoców oraz głęboki aromat.
Gdzie szukać dobrej oliwy pasującej do pomidorów?
Do pomidorów najlepiej pasuje oliwa z oliwek extra vergine z Hiszpanii. Jest to oliwa najwyższej jakości powstająca między innymi w Hacjendzie Guzman, która jest wielokrotnie nagradzana za swoje produkty. Można je znaleźć w ofercie naszego sklepu internetowego Jaka Oliwa. Doskonałym wyborem będzie oliwa Arbequina z wyczuwalną nutą bananów, które podbiją słodycz pomidorów, dzięki czemu każde danie będzie smakowało jeszcze lepiej!
Sprawdź produkty z naszej oferty i przeczytaj inne wpisy blogowe: