Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Darmowa dostawa!
Podsumowanie zamówienia
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
-
Oliwa z oliwek
-
Oliwa z oliwek
- Francuskie oliwy
- Oliwy według pojemności
- Oliwy według marek
- Hiszpańska oliwa z oliwek
- Oliwa z oliwek extra virgin
- Oliwa z oliwek do smażenia
- Oliwa z oliwek do picia
- Oliwa z oliwek BIO
- Oliwy z Istrii
- Oliwy smakowe
- Kosmetyki
- Oliwy do gastronomii
- Oliwy dla dzieci
- Oliwy do picia dla dzieci
- Oliwa dla HoReCa
- Hiszpańska oliwa z oliwek
- Oliwa z oliwek extra virgin
- Oliwa z oliwek do picia
- Oliwa dla HoReCa
-
Oliwa z oliwek
- Szynki hiszpańskie
- Konserwy
- Promocje
- Blog
-
Oliwa z oliwek
-
Francuskie oliwy
-
Oliwy według pojemności
-
Oliwy według marek
-
Hiszpańska oliwa z oliwek
-
Oliwa z oliwek extra virgin
-
Oliwa z oliwek do smażenia
-
Oliwa z oliwek do picia
-
Oliwa z oliwek BIO
-
Oliwy z Istrii
-
Oliwy smakowe
-
Kosmetyki
-
Oliwy do gastronomii
-
Oliwy dla dzieci
-
Oliwy do picia dla dzieci
-
Oliwa dla HoReCa
Oliwa z oliwek -
-
Szynki hiszpańskie
-
Konserwy
- Promocje
- Blog
-
-
-
Koszyk (0)Koszyk jest pusty
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Darmowa dostawa!
Podsumowanie zamówienia
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
-
-
Jaka oliwa z oliwek do chleba?
2024-02-23 11:09:00
Spożywanie oliwy z chlebem to znany zwyczaj w krajach basenu Morza Śródziemnego. W restauracjach podaje się je gościom, jako przekąskę, którą można zjeść w oczekiwaniu na zaserwowanie głównego dania. Często wykorzystuje się je również wieczorami, gdzie sprawdzają się do jedzenia w towarzystwie dobrego wina. Warto wtedy wykorzystać pieczywo z dobrym składem, najlepiej, aby było ono pełnoziarniste, na bazie mąki żytniej lub razowej, ale sprawdzi się również biały chleb na zakwasie. Równie istotny jest dobór oliwy – koniecznie stawiajmy na produkty extra virgin. Kluczowy jest tutaj mechaniczny proces produkcji. Owoce z drzewek oliwnych są wyłącznie tłoczone, nieużywane są żadne chemiczne dodatki, nie przeprowadza się również rafinacji. Dzięki temu gotowy produkt zachowuje pełnię smaku, ale i wartości odżywczych. Oliwa z oliwek extra virgin zaliczana jest do grupy najzdrowszych tłuszczów, które wspomagają nasz metabolizm. Dlatego warto jeść ją z chlebem, ale także dodawać do sałatek, sosów oraz mięs.
Jak jeść chleb z oliwą?
Jeżeli udajemy się do restauracji, warto znać zgodny z zadami savoir-vivre sposób spożywania oliwy w połączeniu z chlebem. Kelnerzy podają pokrojone na mniejsze kromki pieczywo, które powinniśmy skropić oliwą, porwać na mniejsze kawałki i w ten sposób kęs po kęsie brać do ust. Warto zwracać uwagę także na zwyczaje panujące w innych krajach, co szczególnie ważne we Włoszech:
- Jeżeli pieczywo postawione jest na stole w wersji saute (nie jest podpieczone i nie postawiono także innych dodatków), wtedy nie spożywamy go z oliwą jako przekąskę – taki chleb przeznaczony jest do dania głównego.
- Z oliwą jako przekąskę możemy spożywać gotowe bruschetty, czyli podpieczone grzanki.
- Nie łączymy chleba z makaronem – jeśli główne danie to na przykład spaghetti, wtedy nie zagryzamy go pieczywem. Jednak w mniej wytwornych restauracjach można wykorzystać pieczywo do wchłonięcia pozostałego sosu już po zjedzeniu makaronu.
Tak wysublimowane zasady savoir-vivre nie muszą być stosowane w naszym domu, zwłaszcza gdy jemy kolację z rodziną lub ze znajomymi podczas niezobowiązujących spotkań. Wtedy porcję oliwy możemy wylać na talerzyk i następnie wchłonąć ją pieczywem, co dla wielu osób jest najłatwiejszym sposobem, ponadto miąższ chleba dobrze wchłania wtedy tłuszcz.
Hiszpańskie oliwy, które najlepiej komponują się z chlebem
Do chleba najlepiej sprawdza się oliwa extra virgin wybijająca się smakiem. Świetnie sprawdzi się oliwa z oliwek Arbequina, którą znajdziesz w ofercie naszego sklepu internetowego. Charakteryzuje się ona słodkim smakiem z wyczuwalnymi nutami owocowymi z łagodnym finiszem. Doskonale dopełni ona zatem aromat pieczywa. Można zastosować ją również do białych mięs oraz ryb, a nawet deserów.
Sprawdź dostępne produkty i przeczytaj inne artykuły blogowe:
- Owoce morza w oliwie z oliwek