Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Darmowa dostawa!
Podsumowanie zamówienia
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
-
Oliwa z oliwek
-
Oliwa z oliwek
- Francuskie oliwy
- Oliwy według pojemności
- Oliwy według marek
- Hiszpańska oliwa z oliwek
- Oliwa z oliwek extra virgin
- Oliwa z oliwek do smażenia
- Oliwa z oliwek do picia
- Oliwa z oliwek BIO
- Oliwy z Istrii
- Oliwy smakowe
- Kosmetyki
- Oliwy do gastronomii
- Oliwy dla dzieci
- Oliwy do picia dla dzieci
- Oliwa dla HoReCa
- Hiszpańska oliwa z oliwek
- Oliwa z oliwek extra virgin
- Oliwa z oliwek do picia
- Oliwa dla HoReCa
-
Oliwa z oliwek
- Szynki hiszpańskie
- Konserwy
- Promocje
- Blog
-
Oliwa z oliwek
-
Francuskie oliwy
-
Oliwy według pojemności
-
Oliwy według marek
-
Hiszpańska oliwa z oliwek
-
Oliwa z oliwek extra virgin
-
Oliwa z oliwek do smażenia
-
Oliwa z oliwek do picia
-
Oliwa z oliwek BIO
-
Oliwy z Istrii
-
Oliwy smakowe
-
Kosmetyki
-
Oliwy do gastronomii
-
Oliwy dla dzieci
-
Oliwy do picia dla dzieci
-
Oliwa dla HoReCa
Oliwa z oliwek -
-
Szynki hiszpańskie
-
Konserwy
- Promocje
- Blog
-
-
-
Koszyk (0)Koszyk jest pusty
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Darmowa dostawa!
Podsumowanie zamówienia
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
-
-
Pinchos – co to takiego i czym różnią się od tapas?
2024-05-14 09:36:00
Pinchos są formą przysmaków serwowanych podczas przyjęć w Hiszpanii. Różnią się one od tapas głównie tym, gdzie są one przyrządzanie i podawane. Znane są również pod nazwą „pintxos” – to określenie pada w kontekście języka baskijskiego. Oznaczają one cierń albo kolec, co wprost nawiązuje do większości przysmaków podawanych w formie przebitej drewnianą wykałaczką lub metalowym szpikulcem dla większych przekąsek.
Pinchos są niezwykle popularne nie tylko w Kraju Basków, ale także w rejonie Asturii, La Roja oraz Nawarry, gdzie można spotkać je między innymi w barach i tawernach, stanowiąc niezwykle istotną część lokalnej kultury i historii, a także nieodłączny element spotkań w gronie najbliższych przy dobrym trunku.
Uważa się, że pinchos jest osobnym daniem w porównaniu to tapas serwowanych jako dodatek do wina, czy innego napoju, jednak obecnie te różnice zacierają się ze sobą, w dużej mierze ograniczając się do regionu, gdzie takie rzeczone przysmaki są podawane. Bez wątpienia zarówno pinchos, jak i tapas są nieodłącznym elementem hiszpańskiej kultury, które są obowiązkową pozycją na kulinarnej mapie kraju. Warto przytoczyć w tym miejscu ciekawostkę dotyczącą pinchos. Zamawiając to danie w lokalu na końcu pokazuje się kelnerowi puste wykałaczki, ponieważ w ten sposób przygotowuje on rachunek. Pod uwagę bierze się także długość wykałaczki, co także na wpływ na wysokość rachunku.
Najczęściej serwowane pinchos w Kraju Basków
Charakterystyczną cechą pinchos są małe kanapeczki na białym pieczywie z różnego rodzaju dodatkami, które spinane są wykałaczkami. Najczęściej w Kraju Basków podaje się następujące rodzaje przysmaków:
- Bagietkę z hiszpańską pastą sobrasada, którą smaruje się podpieczone pieczywo. Układ się na nim pokrojoną w talarki i skarmelizowaną czerwoną cebulę z dodatkiem octu balsamicznego, a także plasterek chorizo oraz usmażone jajko przepiórcze.
- Na bagietkach podaje się również sałatkę krabową, którą przyrządza się z ugotowanych i drobno posiekanych paluszków krabowych wymieszanych z posiekanym jajkiem na twardo, wymieszanym z majonezem. Aby przekąska prezentowała się efektownie, warto jest na górę położyć jedną małą krewetkę.
- Wyśmienitym przysmakiem jest połączenie bagietki skropionej dobrą oliwą z oliwek, na których kładzie się porwane plasterki szynki Serrano, kawałki koziego sera oraz porcję dżemu figowego. Dla podbicia smaku dobrze jest położyć także połówkę orzecha włoskiego oraz czerwonego winogrona.
Podaj pinchos z hiszpańskimi przysmakami prosto z internetowego sklepu Jaka Oliwa
Aby dopełnić smaku przysmaków warto postawić nie tylko na dobry trunek, ale także na dodatki, które pozwolą wykończyć danie. Mowa tutaj między innymi o wysokiej klasy oliwie extra virgin, którą można znaleźć w ofercie naszego sklepu internetowego, a także o serach dojrzewających, które dobrze komponują się z owocami i pieczywem.
Przeczytaj także inne wpisy blogowe:
- Jak przygotować hiszpańskie tapas na przyjęcie?