Oliwy z ostatnich zbiorów w Andaluzji i Słowenii  |  Prosto z gaju oliwnego   |   Darmowa wysyłka powyżej 300 zł

Wszystkie kategorie

Co zrobić na obiad z tuńczyka w puszce?
2023-12-15 17:53:00

Tuńczyk z puszki bez wątpienia jest wyjątkowym produktem spożywczym, po którego chętnie sięgamy, aby stworzyć wyśmienite dania i przy okazji dostarczyć organizowani niezbędnych składników odżywczych, w tym białka, dobrych tłuszczy oraz wielu...

Więcej
Co do smażenia na diecie?
2023-12-12 20:37:00

Osoby będące na diecie istotną rolę przykuwają do doboru poszczególnych składników tak, aby odpowiadały one potrzebom naszego organizmu, także w warunkach występowania niektórych chorób. Dotyczy to zwłaszcza diety redukcyjnej, ...

Więcej
Na czym smażyć warzywa na patelnię?
2023-12-07 12:50:00

Do smażenia warzyw najlepiej sprawdzają się tłuszcza roślinne o wysokim punkcie dymienia. Jest to o tyle ważne, że nie palą się one zbyt szybko. Dzięki temu do potrawy nie wydzielają się szkodliwe dla naszego zdrowia substancje, a przy okazji mrożone warz...

Więcej
Czy najlepsza oliwa z oliwek to ta z certyfikatem DOP?
2023-12-05 17:51:00

Certyfikat DOP został ustanowiony przez Unię Europejską w 1992 roku. Skrót DOP pochodzi od włoskiego określenia „Denominazione di Origine Protetta”, co oznacza Chronioną Nazwę Pochodzenia. Taki certyfikat został opracowany w celu ochron...

Więcej
Charakterystyka kuchni śródziemnomorskiej – dlaczego oliwa z oliwek stanowi jej ważną część?
2023-12-01 15:14:00

Kuchnia śródziemnomorska słynie na całym świecie z wybornego smaku potraw i ich pozytywnego wpływu na nasze zdrowie. Warto jednak wskazać, że nie jest ona jednolita, bowiem ma ona cechy charakterystyczne dla danego kraju – Hiszpanii, Portugal...

Więcej
Czy sardynki i szprotki to ten sam gatunek ryb?
2023-11-27 16:54:00

Szproty są potoczną nazwą sardynki norweskiej, z kolei określenie „sardynka” dotyczy najbardziej rozpowszechnionych gatunków – mowa tutaj o sardynce europejskiej, występującej w ciepłych wodach morskich oraz oceanicznych. Warto j...

Więcej
Oczyszczanie wątroby oliwą z oliwek
2023-11-24 18:55:00

Wątroba jest bardzo ważnym organem w naszym ciele, gdyż odpowiada za oczyszczanie organizmu z toksyn, wspomaga przemiany i gospodarkę węglowodanów oraz tłuszczów, wpływa także na procesy trawienne. To tylko kilka z wielu funkcji, za kt&oacut...

Więcej
Certyfikaty ekologiczne oliwy z oliwek
2023-11-21 12:58:00

Żywność ekologiczna dla wielu osób stanowi podstawę codziennej diety, co jest motywowane przede wszystkim dużym udziałem pokarmów wysokoprzetworzonych, zarówno na rodzimym, jak i światowym rynku. Obecnie problemem jest swego rodzaju m...

Więcej
Różnice między oliwą filtrowaną a niefiltrowaną
2023-11-17 13:00:00

Oliwa z oliwek nie bez powodu nazywana jest płynnym złotem, bowiem powstaje z owoców drzew oliwek, które mają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych obniżających poziom cholesterolu, ale także witamin i polifenoli, korzystnie wpływający...

Więcej
Jak długo podgrzewać oliwę z oliwek na patelni?
2023-11-16 17:01:00

Tłuszcz do smażenia powinien charakteryzować się optymalnymi parametrami, do których należy punkt dymienia, rodzaj kwasów tłuszczowych oraz stabilność oksydacyjna. Pierwsza z wymienionych cech oznacza najniższą temperaturę, przy jakiej olej ...

Więcej